Proiectare - desenare

Prelucrarea materialelor cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică presupune existența desenelor de execuție CAD.

   Pentru găurire și decupare pe contur sunt suficiente desene 2D într-un format vectorial uzual ca de ex. Autocad (.dxf, .dwg), Corel Draw (.cdr), Adobe Ilustrator (.ai), SVG, PDF vectorial, etc.
   Pentru prelucrări pe router în 2.5 axe cu nivele Z diferite (piese tehnice cu buzunare, lamaje, filete, etc.) este necesar un desen tehnic cotat corespunzător și/sau un model 3D.
   Pentru prelucrări complexe pe router în 3 sau mai multe axe, este necesar un model 3D într-un format universal ca de exemplu STEP,  IGES,  STL

Nu ai un proiect CAD?

    Atunci când nu ai un proiect, ai un proiect incomplet sau doar o poză sau o idee despre ceea ce dorești să realizezi, te putem ajuta. Inginerii noști cu experiență îndelungată vă asistă cu plăcere în realizarea proiectelor dvs.

Recomandări generale:
    * Pentru a evita orice eroare care poate apărea în procesul de proiectare și transfer de fișiere între sisteme și softuri diferite de proiectare va fi necesară cotarea a cel puțin unei laturi a desenului. Astfel se poate verifica cu ușurință faptul că la transfer nu s-au pierdut informații (de ex. scalare in mm sau inchi sau desen la scară, etc.)
    * În cazul prelucrărilor pe router sau laser care includ gravuri, se recomandă desenarea tuturor gravurilor pe un layer separat. layerul va fi marcat corespunzător.
    * În cazul prelucrărilor pe router cu freze profilate (de ex. canale îndoire bond), se recomandă desenarea canalelor de îndoire pe un layer separat
    * Înainte de execuție, se va executa o optimizare a așezării pieselor pe coala de material (nesting) în vederea utilizării optime a materialului. Această operație poate fi realizată de către client sau de către noi. La nesting se va ține cont de particularitățile pieselor și a procesului de prelucrare.
    * În anumite cazuri, în special la piese mici, poate fi necesară o fixare suplimentară a pieselor pentru a evita deteriorarea acestora în timpul prelucrării. În anumite condiții, pot fi necesare și puntițe (bucăți mici de material netăiate până jos) pentru a fixa piesele mici între ele sau de restul de material. În cazul în care se optează pentru utilizarea de puntițe, se vor indica locațiile optime pentru amplasarea acestora.


Particularități pentru debitare cu plasmă

    * KERF-ul (grosimea tăieturii) la debitarea cu plasmă este între 1.2 și 3 mm, la proiectarea piesei trebuie ținut cont de kerf. Compensarea kerf-ului se face automat, nu este necesar ca dvs. să desenați piesele mai mari pentru a ține cont de acesta. Totuși este necesară atenție în zonele cu detalii fine (în special la decupări artistice) pentru că, datorită kerf-ului se pot desprinde anumite zone din piesă
     * Suprafața debitată este aproape întotdeuna înclinată. Datorită procesului de prelucrare nu se poate prevedea direcția în care se va înclina suprafața debitată, prin urmare, nu poate fi compensată această înclinație. Trebuie ținut cont de această înclinație în special în cazul găurilor de trecere executate în table groase, de cele mai multe ori este suficientă execuția unei găuri cu un diametru mai mare cu 2-3 mm decât diametrul nominal pentru ca bolțul / șurubul să treacă ușor și să nu mai necesite prelucrare ulterioară.
    * Canturile debitate se călesc. Datorită faptului că debitarea cu plasmă se realizează prin încălzirea și pulverizarea materialului prin arcul de plasmă care se generează între pistoletul automat și tablă, canturile piesei vor avea o duritate mai mare decât duritatea semifabricatului. Astfel lărgirea găurilor și filetarea acestora poate fi problematică.
    * Aproape întotdeuna pe muchia de jos a tăieturii va exista zgură, această zgură se curăță de obicei fără efort (ajunge să fie lovită fin cu o daltă / șurubelniță)


Particularități pentru debitarea cu laser - fibră optică   


    * Cu ajutorul laserului cu fibră optică se pot debita numai metale: oțel carbon, oțel inoxidabil, aluminiu, alamă, bronz, cupru.
    * KERF-ul (grosimea tăieturii) la debitarea cu laser este între 0.05 și 0.3 mm în funcție de material și grosimea materialului, la proiectarea piesei trebuie ținut cont de kerf. Compensarea kerf-ului se face automat, nu este necesar ca dvs. să desenați piesele mai mari pentru a ține cont de acesta. Totuși este necesară atenție în zonele cu detalii fine (în special la decupări artistice) pentru că, datorită kerf-ului se pot desprinde anumite zone din piesă
     * Suprafața debitată este curată și relativ dreaptă, zona influențată termic este mult mai mică decât în cazul debitării cu plasmă și nu apar probleme deosebite la prelucrarea ulterioară (lărgire găuri, filetare, etc.). Calitatea suprafeței depinde foarte mult de calitatea materialului debitat.
     * Prin debitarea cu laser cu fibră optică se pot obține cote precise (+/- 0.1 - 0.2 mm)
     * În mod normal, muchia rămâne curată după debitarea cu laser, fără zgură.
     * NU se pot debita materiale cu etichete de hârtie, cu urme de vopsea, rugină, noroi, etc. - Materialele care se debitează pe laser trebuie să fie perfect curate, datorită procesului tehnologic nu pot fi tăiate etichete de hârtie, materiale vopsite, murdare sau cu rugină.
     * Debitarea materialelor cu folie de protecție este posibilă. În funcție de tipul foliei este posibil să fie necesari doi pași de prelucrare, în primul pas se debitează folia iar în al doi-lea pas se debitează materialul. În cazul în care suprafața de jos a materialului are folie, este posibil să rămână zgură sau să se solidifice bucăți de material pe muchia tăieturii.

Particularități pentru debitarea cu laser - CO2 


    * Cu ajutorul laserului cu CO2 se pot debita o gamă foarte variată de materiale, mai puțin metale. De asemenea nu se pot debita materiale plastice de tip PVC.
    * KERF-ul (grosimea tăieturii) la debitarea cu laser este între 0.1 și 0.2 mm în funcție de material și grosimea materialului, la proiectarea piesei trebuie ținut cont de kerf. Compensarea kerf-ului se face automat, nu este necesar ca dvs. să desenați piesele mai mari pentru a ține cont de acesta. Totuși este necesară atenție în zonele cu detalii fine (în special la decupări artistice) pentru că, datorită kerf-ului se pot desprinde anumite zone din piesă
     * Suprafața debitată este curată și dreaptă.
     * Prin debitarea cu laser cu CO2 se pot obține cote precise (+/- 0.1 - 0.2 mm)
     * În mod normal, muchia materialelor plastice debitate pe laser cu CO2 (stiplex, plexiglass, acrilic, policarbonat, etc.) rămâne foarte curată și lucioasă. 
     * În cazul debitării cu laser a materialelor plastice trebuie ținut cont de stresul termic și tensiunile introduse în material, Anumiți solvenți (subsanțe de curățare) și anumiți adezivi pot declanșa crăparea materialului
     * Muchia placajelor și a altor materiale din lemn va fi întotdeuna înnegrită (laserul arde materialul)

Particularități pentru prelucrarea pe router CNC


     * Cu ajutorul routerului CNC se pot executa prelucrări complexe, găuriri, decupări, lamaje și buzunare frezate până la anumite nivele, muchii profilate, canale de îndoire profilate, modele 3D gen bazorelief, modele 3D complexe gen statui, etc. Pentru prelucrare se vor folosi freze (burghie speciale) cu diametre și forme diferite, adecvate prelucrării dorite.
     * Pe router putem prelucra toata gama de materiale plastice, toate tipurile de lemne, materiale compozite, rășini, polistiren extrudat și neferoase (aluminiu, alamă, cupru, bronz, etc.)
     * Prelucrarea pe router se realizează cu freze cu diametre între 1 - 20 mm, la proiectare se va ține cont de diametrul frezei. Acesta influențează razele colțurilor interioare. Ca și regulă generală pentru decupare de materiale plastice subțiri sau alucobond și placaje subțiri se va considera o freză cu diametrul de 3 mm, pentru prelucrarea de aluminiu se vor utiliza în principal freze cu diametrul mai mare sau egal cu 4 mm, pentru prelucrarea de plăci de lemn groase (masiv, mdf, hdf, pal, tego, placaje, etc.) se va utiliza o freza cu diametrul minim de 0.3 x  grosimea materialului debitat.
     * Pentru gravuri fine se vor folosi freze V speciale pentru gravură.
     * Pentru fixarea materialelor pe masa se vor folosi în funcție de specificul materialului și a pieselor, sisteme de fixare cu vacuum, dublu-adeziv (piese mici din plastice, placaje, etc.) sau sisteme mecanice - bride, menghine, etc.